Nyponrosen

 Är en nyttoväxt och en av våra mest C-vitamin berikade bär. Den har används under århundrande mot skörbjugg, gaser i magen, förkylningar, ledvärk m m.

Bindvävsmassage

Bindvävsmassage är en behandlingsmetod som avser att lösa upp förtätad bindväv vilket då ökar blodcirkulationen och gör huden mer flexibel. Detta leder till att spänningar släpper och värk kan miska.  

Bindväv finns i de flesta av kroppens organ, i hud, senor, ben, blodkärl, brosk mm. Bindväven har olika strukturer och egenskaper, t ex varierande grader av elasticitet, beroende på var i kroppen den sitter.

Har du putsat en fläskfilé så har du sett bindväv. Det är den vita sega hinna som sitter runt om.

Bindväv består främst av kollagen, elastin och till stor del av vatten, det är vattnet som gör bindväven smidig. När vi åldras minskar vatteninnehållet vilket gör att bindväven blir stelare och mindre smidig.

Bindväven förser musklerna med blodkärl som tillför syre,näring och trans- porterar bort slaggprodukter. Den förser också musklerna med nerver som leder impulser med information till hjärnan.

När är en sån behandling bra ?

Vid kroniska inflammationssjukdomar t.ex.:

- reumatism

- gastrit, magkatarr, prostatit,

- tarminflammationer, IBS

- tennis-, golfarmbåge, musarm

Hur har man kommit fram till denna behandlingsform?

Det var en tysk, kvinnlig sjukgymnast, Elisabeth Dicke, som kom på det. På 30-talet drabbades hon av en allvarlig cirkulationsstörning i ena benet. Den enda behandling läkarna kunde erbjuda var amputation. I sin förtvivlan, medan hon väntade på amputationen, låg hon och drog i ryggslutet och på skinkorna. Efter ett tag märkte hon att cirkulationen i benet började förbättras, hon slapp amputera benet. Hon konstaterade sambandet mellan organiska störningar och förtätad bindväv, tillsammans med läkarna Kohlrausch och Teirich-Leube vid Medicinska universitetskliniken i Frediburg.

Dr. Hermann Helmrich, tysk läkare, utvecklade Dickes upptäckt om bindvävsmassagen och hans son, Dr. Christian Helmrich förde metoden till Sverige på 70-talet.

Hur går en behandling till?

Bindvävsmassage är drag längs skelett och muskler. Dragen följer en karta som bygger på nervsystemets uppbyggnad. Det är därför det går att behandla inre organ med bindvävsmassage. Behandlingen sker där nerven till det aktuella organet kommer ut ur ryggraden. Bindvävsmassage kallas också neuralterapi eller nervterapi.

Efter behandling får du ligga och koppla av en stund.

Är det inga biverkningar alls efter en behandling?

Du kan uppleva svettningar och yrsel, kanske lite illamående. Det är inget farligt, bara bekräftelse på hur kraftfull behandlingen är. Effekterna av behandlingen är stora, t.ex.:

- neuralspänningsminskning

- ökad genomblödning i vävnaderna

- muskelavslappning

- harmonisering av organens funktion

Kontakta mig på 0706 35 13 31 eller på email adressen: anneli@nyponrosen.se

om ni skulle vara intresserade av bindvävsmassage eller annan massage i Ale kommun.